Hij haalde stiekem het condoom eraf!

Voor veel mensen is het omdoen van het condoom een noodzakelijk kwaad. Maar wat nou als je seks hebt met condoom en hij hem stiekem onderwijl er afhaalt of moedwillig kapot maakt? Of als iemand je blinddoekt of vastbindt en tegen de afspraak in geen condoom om doet. Sommige mensen merken het direct, andere komen er pas achter als de man in of op hen klaarkomt of het de volgende morgen zegt. Dit heet ‘stealthing’ en komt helaas vaker voor dan de meeste mensen denken.

Onschuldig?

Op het eerste gezicht lijkt het volgens sommige mensen onschuldig. Het condoom kan per slot van rekening ook knappen. Maar waar een condoom van slechte kwaliteit knapt, is het voor beide partijen schrikken. Het moment dat iemand bewust het condoom af doet/laat of kapot maakt is het ineens een heel ander verhaal. Hier wordt namelijk bewust over de grens van de ander gegaan. De manlijke dader heeft vaak het idee dat hij stout is, maar niks ernstigs heeft gedaan. “Je slikt toch de pil!”, “Ik weet dat ik geen SOA’s heb. Jij toch ook niet, waar maak je je dan druk om?” Daar gaat het mis, want de consequenties van het grensoverschrijdende gedrag zijn vaak heel groot.

SOA?

Het eerste waar de meeste mensen aan denken is een SOA. Om volledige zekerheid te hebben dat je geen SOA hebt, kan je het best jezelf laten testen na acht weken. Acht weken van onzekerheid, gaat je niet in de koude kleren zitten. Als dan blijkt dat je een SOA hebt, is het drama natuurlijk helemaal compleet.

Zwanger?

De meeste mannen gaan er blindelings vanuit dat een vrouw naast het condoom wel een ander anticonceptiemiddel gebruikt om niet zwanger te worden. Dat dit in de praktijk niet altijd zo is, mogen duidelijk zijn. Wat nou als je bang bent dat je zwanger bent geworden? Het is niet voor iedere vrouw een vanzelfsprekendheid om maar een morning-afterpil te halen. Een zwangerschapstest kan je afhankelijk van waar je in je cyclus zit, pas na 6 dagen of enkele weken doen. De consequenties van een zwangerschap zijn natuurlijk immens groot en dan maakt het niet uit of je voor een abortus of voor het kind gekozen hebt.

Eigen schuld?

Veel slachtoffers schamen zich voor wat er gebeurd is en geven zichzelf de schuld. “Waarom voelde ik het te laat ?”, “Waarom controleerde ik niet continue of het condoom er nog om heen zat?” “Toen hij voorstelde om het zonder condoom te doen, had ik al nee moeten zeggen” De meeste mensen herkennen de discussie wel of geen condoom wel. Natuurlijk voelt het voor de meeste lekkerder zonder dan met condoom. Toch ga je er niet vanuit dat iemand respectloos is.

Onbegrip!

Vaak wordt het verhaal van de slachtoffers ook nog eens ter discussie gesteld door opmerkingen als: “Voelde je dan niet meteen dat het condoom er af was?”. “Hoeveel had je gedronken?“ alsof dat een vrijbrief is om het condoom te verwijderen.  “Weet je zeker dat met opzet was en die er niet gewoon afgevallen is?” Het is jouw woord tegen het zijne en dat word je snel duidelijk gemaakt. Dat ‘stealthing’ slachtoffers verward achterlaat en zich vaak ongehoord voelen door hun omgeving en/of de maatschappij is niet raar. Veel slachtoffers krijgen psychische problemen. Sommige hebben moeite met mannen te vertrouwen of proberen seksueel contact te vermijden, andere controleren obsessief of het condoom er nog omheen zit en kunnen daardoor zelf bijna niet meer genieten. Voor vele misschien onbegrijpelijk, maar deze kleine handeling kan voor grote problemen zorgen.

Bekend fenomeen

In de wereld van betaalde seks worden beginners al decennia gewaarschuwd dat ze regelmatig moeten controleren of het condoom er nog om heen zit. Dat is de reden waarom ze vaak met hun handen tussen hun benen zitten. Gangbang vrouwen hebben vaak een persoon erbij, die controleert of mannen netjes een condoom om hebben. Hieruit kan je natuurlijk al opmaken dat het helaas geen uitzonderlijke situatie is.

Awareness

Alexandra Brodsky, destijds student Rechten aan de universiteit Yale, heeft in 2017 een artikel geschreven over consequenties van ‘stealthing’. Daaruit blijkt dat slachtoffers op de eerste plaats bang zijn voor ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare infecties. Op de tweede plaats ervaren slachtoffers het verwijderen van condooms zonder consensus als een duidelijke schending van hun lichaam, autonomie en het vertrouwen dat ze ten onrechte in hun seksuele partner hadden gesteld.

In haar artikel komt ook naar voren dat er niet alleen fora zijn voor slachtoffers. Er zijn ook fora zijn waarin mannen elkaar tips en trucs geven om condoom loze seks te krijgen. Op deze fora wordt het gerechtvaardigd dat mannen vanwege hun superioriteit recht hebben op condoom loze seks.

Alexandra probeert met haar artikel de wetgever wakker te schudden en sluit dan ook af met de conclusie: Op zijn best zou de wet duidelijk moeten reageren en bevestigen naar de slachtoffers die schade melden door ‘stealthing’ dat het niet alleen ‘gewelddadig aanvoelt’ – maar dat het ook gewelddadig is!

Weinig veranderd

Stealthing werd hierna een trending topic op internet. Sindsdien is er meer awareness voor dit onderwerp, maar op dit moment er lijkt eigenlijk nog maar weinig veranderd.

In Zwitserland heeft een man een voorwaardelijke straf van 12 maanden gekregen. In Duitsland heeft een man een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden gekregen plus een boete van €3096,-. In Canada is een man veroordeeld voor verergerde aanranding en veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Meer veroordelingen kon ik helaas niet vinden op internet.

Ik snap dat seks zonder condoom lekkerder is voor veel mensen. Dus als je als man graag zonder condoom wilt neuken, begin er dan zelf over het onderwerp en stel voor om samen een SOA-test te doen. Wil jouw partner alleen seks met condooms om wat voor reden dan ook, dan is dat zijn of haar recht. Ga niet proberen jouw partner over te halen of het stiekem te doen. Dat kan enorme schade berokkenen. Laat mensen beslissen over hun eigen lichaam. Als je dan per se zonder condoom wilt neuken, ga dan op zoek naar iemand anders die daar wel toestemming voor geeft.”

Bron: FetlifeSOAIDS NederlandArtikel van Alexandra Brodsky,The GuardianOneworldCNN
Print Friendly, PDF & Email