Open over abortus

Sinds 1984 is abortus legaal in Nederland, toch ligt er momenteel misschien nog wel een groter taboe op dan toen. Een rede voor het Humanistisch verbond om de website “Open over abortus” te starten. Op deze website kunnen mensen anoniem hun eigen abortuservaring delen. Ook is het mogelijk een manifest te ondertekenen, waarin de ondertekenaar belooft zonder oordeel te luisteren naar mensen die een abortus hebben gedaan of overwogen.

In Nederland ondergaan jaarlijks rond de 31.000 (2018) vrouwen een abortus. Iets waar de meeste vrouwen zelden of nooit over praten. Schaamte, schuldgevoel en bang om veroordeelt te worden zijn de grootste redenen om er niet over te praten.

Demonstranten voor de abortuskliniek

Er staan nog maandelijks demonstranten voor verschillende abortusklinieken. De demonstranten beschuldigen de kwetsbare vrouwen van moord. Soms gepaard met spandoeken. Op andere gedachte brengen ze de vrouwen zelden, maar het zorgt wel voor extra negatieve emoties. De meeste vrouwen verwerken een abortus alleen en zitten niet op deze extra belasting te wachten.

Abortus is niet nodig als je anticonceptie gebruikt

De meeste mensen (74% in 2017) vinden het goed dat de mogelijkheid tot abortus bestaat in Nederland. Toch vragen de meeste mensen zich hardop af, waarom er geen anticonceptie gebruikt is door de vrouw.

  • 2/3 van de vrouwen die een abortus ondergaat heeft wel degelijk anticonceptie gebruikt
  • Anticonceptie is een verantwoordelijkheid van mannen en vrouwen samen! Door allebei anticonceptie te gebruiken, wordt het risico op ongewenste zwangerschap een stuk kleiner
  • Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar, behalve geheelonthouding
  • Hormonale anticonceptie is niet voor alle vrouwen geschikt
  • Sommige vrouwen zijn vruchtbaarder dan andere vrouwen
  • Medicijnen (bijv. antibiotica) kunnen de werking van de pil verminderen of tenietdoen.
  • Gezondheidsproblemen (bijv. braken en diarree) kunnen de werking van de pil verminderen of tenietdoen.
  • De morning-afterpil breekt geen zwangerschap af.

Vooral jonge onverantwoordelijke meisjes ondergaan een abortus

De meeste mensen denken dat vooral jonge meisjes abortussen ondergaan, omdat ze zich onverantwoordelijk gedragen. Het tegendeel is waar! De meeste vrouwen die een abortus ondergaan zijn tussen de 25 en 30 jaar en/of hebben al één of meerdere kinderen.

Het aantal ongewenste tienerzwangerschappen daalt nog steeds. 8,1% van het totaal aantal abortussen betreft meisjes tussen de 15 en 20 jaar. Tieners beschermen zich relatief goed tijdens seksuele contacten en/of hebben later seks.

In welke weken plegen de meeste mensen een abortus?

De meeste vrouwen breken hun zwangerschap af in de eerste 10 weken. Wettelijk gezien mag je tot de 24ste week een abortus ondergaan vanwege ongewenste zwangerschap. Toch verschilt het per kliniek of ziekenhuis tot welke zwangerschapsduur zij een abortusbehandeling doen. De meeste klinieken en ziekenhuizen hanteren de termijn voor ongewenste zwangerschap tot 13 weken indien er geen zwaarwegende omstandigheden zijn (bijv. incest, verkrachting, late ontdekking, ziekte en/of andere ernstige persoonlijke omstandigheden.)

Door de technologische ontwikkelingen in de prenatale diagnostiek worden lichamelijke afwijkingen eerder zichtbaar bij de foetus. Een zwangerschap kan ook op basis van medische gronden tot 24 weken worden afgebroken.

Omdat de meeste abortussen vanwege ongewenste zwangerschap voor de 13de week plaatsvinden, wordt 18% van de abortussen dus meestal op basis van medische gronden gepleegd.

Na 24 weken mag een arts een zwangerschap alleen afbreken om zeer zwaarwegende medische redenen

Embryo versus Foetus

Tot 11 weken praat je over een embryo of vrucht en daarna pas over een foetus. Vanaf week 11 is de “baby” in aanleg  al helemaal “af”. De foetus wordt daarna groter en zwaarder en de organen en alle andere functies worden verder verfijnd.

Helaas zie je vaak bij artikelen over abortus foto’s staan van foetussen, vrouwen met dikke zwangerschapsbuiken of net geboren kinderen. Dit wordt gedaan om op de emotie van mensen in te spelen. Een realistischer beeld geeft het niet, want de meeste vrouwen laten een embryo aborteren en niet een foetus!

Waarom een abortus als je ook de “abortuspil” kan slikken?

Een medicamenteuze overtijdbehandeling, de zogenoemde ‘abortuspil’, kan een zwangerschap van maximaal zeven tot negen weken afbreken. Dit is niet voor iedere vrouw een geschikte oplossing, bijvoorbeeld als een vrouw slecht reageert op hormoonbehandelingen. Ook deze overtijdbehandelingen worden ook als abortus geregistreerd

Abortus in Nederland

  • Tot 16 dagen overtijd kan je zonder tussenkomst van een huisarts een afspraak maken bij een abortuskliniek
  • Indien je langer dan 16 dagen overtijd bent, heb je 5 verplichte dagen bedenktijd. Deze tijd geldt niet als je gebruik maakt van een overtijdsbehandeling (abortuspil)
  • Vanaf je 16de ben je als vrouw de baas over je eigen buik en mag je de beslissing tot abortus zelf maken.

Waarom is praten over abortus zo moeilijk?

Uit onderzoek blijkt dat het maken van een weloverwogen keuze, zonder drang of dwang, van groot belang is voor het voorkomen van (psychische) problemen en spijt op lange termijn. Veel vrouwen hebben ook op langer termijn geen spijt van hun beslissing.

Toch is de angst bij veel vrouwen groot voor onbegrip, verwijten dat het je eigen schuld is, je een verkeerde keuze gemaakt hebt, de keuze te gemakkelijk gemaakt hebt. Abortus is een eenzaam en emotioneel proces. Er over praten maakt het verwerken ervan makkelijker en sneller. Een luisterend oor en begrip is  vaak al genoeg.

Bron: openoverabortus.nl FiomRutgersIlvyOneworld
Print Friendly, PDF & Email